BALLINA VIDEO URTËSI POROSI HYJNORE CICËRIMA PROFETIKE KËSHILLA
UrtësiMos u dëshpëro dhe mos shiko ç’bëjnë njerëzia Mos u dëshpëro për shkak fjalëve të këqijve dhe të lakmitarëve Mos u dëshpëro për shkak të asaj çka pritet të ndodhëMos u dëshpëro për shkak të numrin të pakët të atyre që japin lëmoshë, ngase ata sjellin shpëtimMos u dëshpëro për ata që e mohojnë bamirësinë dhe diturinë tëndeMos u dëshpëro dhe merr atë që të ka dhënë Allahu Mos u dëshpëro dhe flaki tej brengat Mos u dëshpëro, përderisa u bën mirë njerëzve! Mos u dëshpëro dhe mos e humb shpresën për mëshirën e Allahut Mos u dëshpëro dhe kujtoje vazhdimisht Allahun Mos u dëshpëro, por kërko shumë falje, ngase Zotit tënd i pëlqen të falë mëkate Mos u dëshpëro dhe prit dalje dhe shpëtim Mos u dëshpëro, ngase gjithçka tashmë është caktuar dhe është shkruar Mos u dëshpëro ngase Zoti yt falë mëkate dhe pranon pendime Tejkalo shqetësimet dhe brengat Dëboje mërzinë nga jeta jote Lumturia e shokëve të të Dërguarit (paqja e Allahut qoftë mbi ta) Frenimi i emocioneve Arti i të qenit i lumtur E mira e diturisëBuzëqeshu Pikëllimi me Islam nuk është i lejuar as i preferuarDhe kështu u bëmë popullin më të drejtë Kujto Xhenetin, hapësira e të cilit është sa qiejt dhe Toka Ji i kënaqur me atë çfarë të ka caktuar Allahu, do të jesh njeriu më i pasur Mos u thyej nga gjëra të parëndësishmeNuk janë të gjitha problemet e kësaj bote problemet tuaDurimi është pasuri Thuaj: Udhëtoni nëpër Tokë Namazi, namazi... Merr mësim nga ata që janë në sprovë Prano jetën ashtu siç është Kur përmendet Allahu, zemrat vërtet qetësohen! Merre mjaltin por mos e thyej kosheren Besimi është vetë jeta! Dhuratë nga Allahu Shtëpia le të jetë e gjerë Ai është, i cili i përgjigjet nevojtarit, kur ky i drejtohetKrijo prej limonit pije të ëmbël Po, me të vërtetë, me vuajtjen vjen edhe kënaqësiaPërcaktimi i Zotit Mos u bëj parazit Plotëso kohën e lirë me punë Bamirësia ndaj të tjerëve të bën zemërgjerë Mos prit mirënjohje nga askush Si t’i kundërvihemi kritikës qëllimkeqe? Lere të ardhmen të vijëDita është vetëm e jotjaÇka u bë, u bë Mendo dhe bëhu mirënjohësJeto i lumturO Allah!
Mos u dshpro dhe mos shiko bjn njerzia
Mos u dëshpëro dhe mos shiko ç’bëjnë njerëzia
Aid el Karni
Duhet të dini se njerëzit tjerë dhe sjelljet e tyre nuk mund t’u sjellin dobi e as dëm. Këto gjëra nuk janë me rëndësi vendimtare për jetën, vdekjen dhe ringjalljen tonë. Kjo nuk na cakton as dënimin e as shpërblimin.
Një poet ka deklaruar:
 
Do të përfundojë në brenga ai që spiunon njerëzit,
do ketë sukses ai që s’çan kokën për të metat e tjerëve.
 
Besar ibën Burdi ka shkruar vargje të ngjashëm për këtë temë, me ta pohon:
 
Ai që i spiunon njerëzit s’ua plotëson dot dëshirat,
do të ketë sukses vetëm ai që jeton jetën e vet.
 
Poezia e Ibën Rumiut ndërkaq porosit:
 
Mbase netët pas rrugës së gjatë,
do na shpijnë te hija e miqësisë.
 
Ditët lënë pas vete vetëm kujtime,
tek të dashurit dhe të afërmit tanë.
 
Ibrahim ibën Ed’hemi e ka deklaruar një fjali të mrekullueshme (duke aluduar me të për jetën e besimtarëve të vërtetë – vër. përkth.): "Sikur sundimtarët dhe mbretërit do të kuptonin si jetojmë ne besimtarët, do të luftonin me shpata për të na marrë këtë mënyrë të jetës."
Ibën Tejmije, gjithashtu, deklaron: "Nganjëherë zemra arrin në aso gjendje sa më nxitë të deklaroj: Nëse gjendja e banorëve të Xhenetit është e atillë, atëherë, vërtet, çojnë jetë të mrekullueshme."
Duke folur për këtë temë, ky dijetar i njohur Islam ka deklaruar: "Zemrën nganjëherë e zënë momente dhe gjendje të atilla, sa ajo e mahnitur dhe në dalldi luan e gëzuar për shkak të përmendurit të Allahut të Madhërishëm dhe gëzimit të kujtimit të Tij."
Është e ditur që Ibën Tejmije ka qenë i burgosur. Transmetohet që ky dinjitar i shquar, kur e flakën në qeli dhe kur u mbyllën dyert e burgut, kishte cituar ajetin:
"Midis tyre do të vendoset pengesë e cila do të ketë dyer; brenda tyre do të ketë mëshirë, kurse jashtë tyre vuajtje."[1]
Gjersa ndodhej në burg, kishte deklaruar. "Çka mund të më bëjnë armiqtë?! Xheneti im dhe kopshtet e mia ndodhen në gjoksin tim. Kudo që të shkoj, ato janë me mua. Nëse me vrasin, do të jem shehid, dëbimi nga atdheu im është një udhëtim i bukur, kurse burgu im është vetmi me Allahun."
Në këtë vend vlen të shtrohen dy pyetje, ku thuhet. "Çka mund të gjejë dhe të kuptojë ai që nuk e njeh dhe e humb Allahun?!";
"Dhe çka mund të humb ai që e gjen dhe e njeh Allahun?!"
Këta dy njerëz kurrë nuk mund të krahasohen dhe të identifikohen. Kush e njeh Allahun, ka gjetur dhe ka arritur gjithçka, kurse ai që nuk e njeh Allahun ka humbur gjithçka.


[1] Hadid, 13.

/ tijemusliman
/ tijemusliman
/ tijemusliman
/ tijemusliman
/ tijemuslimanint
© Të gjitha të drejtat e rezervuara.
info@tijemusliman.com